Beställ vårt nyhetsbrev

En strålande solig dag i början av februari träffar jag Albin ”Abbe” Söderström och Staffan Lindholm som arbetar på Karis Telefon med bostadsbolagens fiberlösningar. De ska berätta om Bolagsbredband som är en tjänst Karis Telefon erbjuder alla bostadsbolag på området Hangö–Raseborg–Ingå.

Vad innebär Bolagsbredband och vad skiljer den här tjänsten från ”vanligt” Fiberbredband?
– Bolagsbredband betyder att alla lägenheter i ett bostadsbolag får en internetanslutning med 10/10 Mbit/s bashastighet. Det här är en tjänst som i likhet med bostadsbolagens kabel-tv så att säga bakas in i hyran eller vederlaget. Invånaren behöver alltså inte beställa bredband, utan det finns en färdig anslutning i varje lägenhet, berättar Abbe. I bolag som saknar Bolagsbredband måste varje lägenhet beställa och betala för sitt eget bredband.

10M låter som en bra grundhastighet, men hur är det om man behöver en snabbare anslutning?
– Den som sedan vill ha snabbare internet kan beställa tilläggshastighet direkt av Karis Telefon, säger Staffan. Och då blir det billigare för slutanvändaren om bolaget har Bolagsbredband. Om det finns Bolagsbredband betalar du bara 9,90 €/mån för att uppgradera till 50M och 19,90 €/mån för 100M. Normalpriserna för motsvarande hastigheter (utan Bolagsbredband) är 35,28 och 45,37 €/mån.

Jag drar mig till minnes att jag som studerande i Sverige för nästan 15 år sedan hade tillgång till bredbandsanslutning i studielägenheten, utan att behöva beställa bredbandet. Det ingick i hyran och det var bara att koppla i datorn för att få det att fungera. Det här är alltså ungefär samma sak som länge varit vanligt i Sverige?
– Ja, i Sverige är de ofta före oss i utvecklingen, bekräftar Abbe. Men vi har märkt att folk som flyttar hit från större städer också är vana vid motsvarigheten till Bolagsbredband och frågar efter en sådan tjänst. Nu skulle det vara dags för alla bostadsbolag att ta följande steg och beställa Bolagsbredband. De bolag som redan har vår fiber får installationen av Bolagsbredband gratis och alla lägenheter utrustas med modem på köpet.

Vad mer kan man få via fibern?
– Via fibern får bostadsbolagen också vår kabel-tv. Nu är rätt tid att fundera på fiber också av den anledningen, eftersom tv-frekvenserna kommer att ändra. De bostadsbolag som har ”kratta på taket” (tv-antenn) måste hur som helst se över sitt centralantennät, påminner Abbe och Staffan. Om bolaget beställer kabel-tv av oss behöver man inte göra något åt centralantennätet i huset.
I de flesta bostadsbolag börjar det vara dags för bolagsstämma, så alla som vill påverka fibersituationen i huset har nu tillfälle att göra sin röst hörd. Fiber höjer värdet på fastigheten och lockar köpare och hyresgäster. Tack vare Bolagsbredbandet får alla som bor i lägenhet dessutom en förmånlig internetanslutning!

 

AbbeStaffan

 

Text: Sophie Kawecki

Sandra Nyman och Tony Wikström bor i ett radhus i Hangö. Bostadsbolaget fick fiber för mindre än ett år sedan och det var självklart för paret att de skulle ta tjänsterna i bruk när möjligheten gavs.
– När vi flyttade hit visste jag att det snart skulle komma fiber till bostadsbolaget så jag beställde Karis Telefons ADSL för att enkelt kunna byta till fiber när det var dags. Vi märkte knappt av bytet, utan fick bara ett nytt modem som vi kopplade i och så var det klart. Vi har 100/100M och är jättenöjda. Fast vi bara är två personer så använder vi ofta 3–4 maskiner samtidigt. Vi har två datorer, två pekplattor, två telefoner, smart-tv, vi spelar spel på nätet och ser på Netflix.

Tony och Sandra är rätt unga men tycker ändå att mycket har hänt med internet sedan de var barn.
– Man hyr inte film längre, utan använder t.ex. Netflix. Musiken finns på Spotify och liknande platser. T.ex. Skype är i flitig användning och jag har märkt att jag ofta ”träffar” kompisarna på Skype medan vi spelar spel, säger Tony.

 

 

Fibern har också ändrat folks vanor att se på t.ex. film eller tv-serier.
– Tidigare såg man en film eller en serie ett visst klockslag när den sändes på tv eller så hyrde man film. Numera kan man titta på vad man vill när man vill och man kan se igenom en hel tv-seriesäsong på några dagar. Det här har nog ändrat folks vanor mer än man tror, säger Tony.
– Men ibland vill jag ändå titta på film eller andra program på tv, inflikar Sandra. I synnerhet de svenska kanalerna som vi ser via Karis Telefons Kabel-tv tycker jag om. Tony säger att jag kunde se det mesta på nätet när jag vill, men en del program vill jag se när de sänds på tv, skrattar hon.

De är båda överens om att allt mer av både underhållning och tjänster har flyttat till internet och mängden verkar öka. Då behövs snabba uppkopplingar som fås med fiber, så det gäller att hänga med i utvecklingen.
– Vanliga ADSL-uppkopplingar räcker inte längre till när internetbehovet ökar. T.ex. om fler än en i familjen vill se på film eller tv på nätet samtidigt så räcker inte 24 M långt. Det märker man hos mina föräldrar – min syster kommer hellre hit eftersom föräldrarnas nät är så långsamt, säger Tony. Nästa steg för oss blir antagligen att köpa hus. Jag har två krav på huset: det ska ha fiber och bastu. Så de som har fiber har lättare att sälja sitt hus till oss!

 

Namn: Tony Wikström & Sandra Nyman
Bor: I radhus i Hangö
Arbetar: IT-försäljare resp. personlig assistent
Bäst med fiber: Snabbt och stabilt: inte ett enda avbrott. Bra kundbetjäning på kundens modersmål.

Man får en känsla av att tiden står stilla i idylliska Fagervik bruk, Ingå. Men det är långt ifrån sanningen. I vintras drog Karis Telefon fiber längs hela Fagerviksvägen ända från Hamnvägen till bruket och man tog ett steg in i framtiden. En brungrön fibercentral som smälter förvånansvärt bra in i den historiska omgivningen skvallrar om fibern. ”Bara det kommer lite grönska så syns den ännu mindre”, kommenterar Otto von Frenckell på Fagervik gård. Tillsammans med fibern grävdes också elkablar ner, så både telefon- och elstolpar kan börja nedmonteras.

Det är nästan 100 år sedan den förra stora kommunikationsnyheten, då telefonkablarna byggdes på området. Dessa kablar har tjänat ut. Innan fibern kom var det via kopparkablarna som internetförbindelsen kom till gården. Då var nätförbindelsen allt annat än stabil; modemet måste omstartas, kablar dras ur och sättas in och ändå kraschade internet konstant. Skillnaden till fibern är som natt och dag. ”Sedan vi fick fiber i januari har vi inte haft ett enda avbrott”, säger von Frenckell. ”Det är nästan för bra för att vara sant!”

 

 

Fibern kom synnerligen lämpligt för von Frenckell som i sitt arbete behöver använda växtodlingsprogrammet WebWisu som nyligen flyttat till webben. På fritiden tittar familjen på tv via fiberns kabeltv-anslutning; de svenska kanalerna är särskilt lockande eftersom de var omöjliga att få till området tidigare.

”Det är egentligen så att vi som bor på glesbygden har störst behov av fiber. Här finns ofta ganska dåliga internetförbindelser via övriga kanaler, gamla kopparkablar eller mobila lösningar som inte fungerar så bra. Men de stora bolagen satsar hellre på områden där det finns mer människor och bryr sig inte om glesbygden”, funderar von Frenckell. ”Här var intresset tillräckligt stort för att projektet skulle bli av.”

Nästan alla tio bostäder som hör till Fagervik gård är nu utrustade med fiber och helheten fungerar som ett bostadsbolag med Bolagsbredband. ”Snart har alla fast bosatta här i bruket fiber, som ingår i hyran. Det gör också bostäderna mer attraktiva.” Att ett lokalt telefonbolag ligger bakom fibern ser von Frenckell som mycket positivt: ”Jag vet vem jag ska kontakta om jag undrar över något och blir inte kopplad till ett call-center i Estland. Det här är ju en minst lika stor sak som på 1920-talet då kopparkablarna kom. Jag kan nog inte riktigt förstå den som inte vill ha fiber. Jag skulle aldrig ge bort den!”

 

Namn: Otto von Frenckell
Bor: I huvudbyggnaden på Fagervik gård
Arbetar: Med jord- och skogsbruk
Bäst med fiber: En säker och jämn uppkoppling som i kombination med kabel-tv ger helt nya möjligheter!

Carola Grönholm bor tillsammans med sin man Bjarne Wikström i ett parhus i centrala Ekenäs. I höstas fick de fiber hem till sig och Carola säger att de är överlyckliga. ”Vi fick båda en julklapp. Jag använder internet och min man tittar ganska mycket på tv. Vi tycker båda om att se på idrott och de svenska kanalerna, som vi inte såg innan vi fick fiber. Via jobbet har jag tagit datakörkort och nu använder jag e-posten hemifrån och betalar räkningar i nätbanken. Och så hittar man ju info om allt på internet. Tidigare var det så proppat när jag väl kom ut på nätet att jag inte orkade vänta. Nu löper det snabbt och stabilt. Vi hade nog inte innerst inne förstått hur stor skillnad det skulle bli med fibern.”

Paret har ett FiberHem-paket som innehåller internetförbindelse och kabel-tv. De har också valt att flytta över sitt fasta telefonabonnemang till Karis Telefons Bredbandstelefontjänst. ”På det sättet sparar vi pengar i månadsavgifter jämfört med vårt tidigare abonnemang. Vi behövde inte heller göra någonting, utan Karis Telefon skötte bytet med vår gamla operatör”, säger Carola.

 

 

”Allt gick så bra ända från att försäljaren besökte oss en kväll till att fibern installerades. Grävandet gjorde de så snyggt och killarna som installerade fibern var jättetrevliga och hjälpsamma”, fortsätter Carola. ”De ringde mig till och med och frågade om de skulle göra inställningarna på iPad:en och datorn färdigt åt mig. Det var nog bästa servicen från början till slut.”

Carola vill också lyfta fram den lokala kundservicen som gör att hon slipper telefonköer och enkelt får svar på eventuella frågor. ”Det är också viktigt att servicen finns nära och att man kan prata både svenska och finska. Om vi undrar över något så ringer vi eller går till Ekenäsbutiken och frågar. Fibern är värd varenda cent!”

 

Namn: Carola Grönholm
Bor: I parhus i centrala Ekenäs
Arbetar: som städare på Axxell. Utbildar sig som vuxenstuderande till examensmästare på Axxell
Bäst med fiber: Snabbt och utan bekymmer

Tack vare lugnet och naturen är det lätt att förstå varför Skåldö lockar till permanent boende, även om man är beroende av färjans tidtabell för att komma dit och därifrån.

Mats Kockberg har tillsammans med hustrun Nina Henricson tagit steget från sommarboende till permanent boende på Skåldö. Ett villkor för detta var fiberanslutningen, som var på kommande, då paret köpte sitt hus för sex år sedan. Sedan 2½ år tillbaka bor de permanent på Skåldö, och trivs. Mats arbetsplats finns kvar i Helsingfors, dit han pendlar. Men det blir några dagar distansarbete hemifrån per månad och idag är en sådan dag. ”Idag har jag via nätet varit inne på vårt arkiv och jobbat med Power Point-material, som innehåller mycket grafer och bilder. Det kunde jag inte ha gjort utan en bra internetförbindelse. Filen skickade jag per e-post till en kollega i Åbo. Det måste gå att skicka stora filer snabbt, man har inte tid att vänta”, säger Mats.
 

 

Kabel-tv finns också i huset, men paret tittar sällan på traditionell tv. Det är istället olika streaming-tv-tjänster via bredbandet, som intresserar mer och som förutsätter en snabb, störningsfri uppkoppling.

”Jag läser många dagstidningar på nätet. T.ex. Wall Street Journal länkar ofta de viktigaste videosnuttarna till sina artiklar och det går smidigt att titta på dem tack vare fibern.” Däremot har Mats noterat att 3G inte räcker till, då han sommartid är ute med båten. ”Att ladda ner en dagstidning på 3G tar så länge att man inte orkar vänta.” Mats tror att behovet av fiber kommer att öka i takt med att dagstidningarna i högre grad flyttar till digitala medier. Från sitt konsultarbete i media- och andra branscher har han lagt märke till att fler pekplattor och smarttelefoner medför ökat behov av fiber. De mobila lösningarna (3G, 4G) räcker inte till, då man vill läsa tidningar eller titta på video över nätet. ”Fibern påverkar nog en, man vill inte längre vänta om något laddar trögt.”

 

Namn: Mats Kockberg
Bor: På Skåldö året om
Arbetar: Med bl.a. organisationskonsultering i Helsingfors och på distans hemifrån
Bäst med fiber: Snabbt och effektivt, ett viktigt vardagsverktyg för dagens skärgårdsbo